Midjourney - stručný úvod do umělé inteligence generující obrázky

Kategorie: Blog Zveřejněno: sobota 15. říjen 2022 Napsal Kamil Kopecký

V dnešním článku si představíme Midjorney, skvělý nástroj pro generování obrázků s využitím umělé inteligence, a to pouze na základě textového zadání. 

Midjourney je název pro službu (a zároveň firmu), která pomocí umělé inteligence dokáže generovat obrázky na základě textového zadání (tzv. promptu). Veškeré povely se zadávají pomocí angličtiny, přičemž lze nastavit celou řadu parametrů - co má výsledný obrázek obsahovat, v jaké kvalitě, zda má vycházet z některého z uměleckých stylů, zda má vycházet z konkrétní existující předlohy, zda se má pokusit vytvořit fotorealistickou fotografii apod. Podrobný seznam parametrů je k dispozici zde

Prvních 25 vygenerovaných obrázků je pro uživatele zdarma, pro generování dalších je třeba zaplatit několik dolarů. To, zda člověk zaplatí poplatek za používání technologie, také rozhoduje o tom, jak rychle bude jeho obrázek vygenerován - v režimu zdarma (Free) mají uživatelé k dispozici celkem 25 minut rychlého generování, v režimu Basic (10 $ za měsíc) 200 minut rychlého generování měsíčně, v režimu Standard (30 $ za měsíc) 15  hodin měsíčně atd. 

Základním komunikačním prostředím pro ovládání technologie je Discord. Generování je veřejné, tj. ostatní uživatelé vidí, jaké parametry do promptu zadáváte a jaká grafika vzniká, vy zároveň vidíte, co generují ostatní uživatelé. Vzájemně si pak můžete svá díla stahovat, variovat atd. Za privátní mód, ve kterém ostatní nevidí vaši tvorbu a generování bude pro ostatní utajeno, si musíte připlatit 20 $ za měsíc.

Každý vygenerovaný obrázek je unikátní, při zadání stejného příkazu se stejnými parametry vám Midjourney pokaždé vygeneruje jiný výsledek. Z vygenerovaného obrázku pak můžete vytvářet variace (tj. podobné obrázky). 

Při generování můžete zohlednit např. malířský styl, způsob zpracování, texturu a celou řadu dalších parametrů. Odkázat pak můžete např. na konkrétního umělce a Midjourney vytvoří vámi definovaný obrázek podle jeho stylu.

Variace na téma mladá žena:
(prompt: /imagine young woman)

kamilecekCZ_young_woman_by_leonardo_da_vinci_dce3fa07-98c3-4866-aff9-b1bae96e2f92.png
Styl Leonardo da Vinci

kamilecekCZ_young_woman_by_salvator_dali_1c206d34-2dec-4067-bae3-db021015b9e1.png
Styl Salvator Dalí

kamilecekCZ_young_woman_by_h._r._giger_ea898096-fdc7-45f7-94b2-17be45f7d5b9.png
Styl H. G. Giger

kamilecekCZ_young_woman_by_Alex_Grey_0408aff9-5a93-46ac-9c65-7bc2dcdceb83.png
Styl Alex Grey

Další ukázky stylů a variací:
https://weirdwonderfulai.art/resources/midjourney-style-chart-by-robomar-ai-art/

https://towardsdatascience.com/exploring-midjourneys-art-style-using-circles-a461a78e7196

https://mpost.io/midjourney-and-dall-e-artist-styles-dump-with-examples-130-famous-ai-painting-techniques/

Midjourney lze také přepnout do režimu určeném pro tvorbu fotografií. Výstupy z něj jsou pak velmi realistické a běžný uživatel často nedokáže odhalit, zda jde o fotografii živého člověka, nebo o obraz vygenerovaný umělou inteligencí. 

kamilecekCZ_young_woman_black_hair_ultra_realistic_photo_realis_544ccc73-f627-4f5c-a957-c1c7bf48870d.png 
Tvář neexistující mladé ženy, režim fotografie

Midjourney je úžasný nástroj a s trochou cviku a fantazie můžete generovat vysoce kvaltiní obrázky či fotografie, které pak můžete využívat ve svých nekomerčních či komerčních projektech. Je otázkou, jak umělá inteligence tohoto typu ovlivní např. fotobanky a jejich činnost - proč platit za placené členství, když si mohu vygenerovat skvělou grafiku v podstatě zadarmo?

Zobrazení: 4025