Nová éra videí generovaných umělou inteligencí je tu!

Kategorie: Blog Zveřejněno: úterý 20. srpen 2024 Napsal Kamil Kopecký Vytisknout E-mail

Svět generativní umělé inteligence se neustále vyvíjí a přináší nové a fascinující nástroje, které posouvají hranice možného. Runway Gen-3 a Sora jsou jedny z nejnovějších příkladů této technologie, která už dokáže vytvářet videa tak realistická, že bude brzy nemožné rozeznat je od skutečnosti. 

Runway Gen-3: Alfa verze revolučního nástroje

Runway je jedním z lídrů na poli generativní umělé inteligence, a to zejména v oblasti videa. Nejnovější verzí tohoto nástroje je Runway Gen-3, která se momentálně nachází ve fázi alfa testování. Tento nástroj je schopný generovat videa z jednoduchých textových popisů nebo dokonce z jediné fotografie. Co dělá Gen-3 tak výjimečným, je jeho schopnost pracovat s časovou kontinuitou a pohybem, což je klíčové pro vytváření realistických videí.

Technologicky vzato, Runway Gen-3 využívá pokročilé neuronové sítě, které analyzují vstupní data a následně generují jednotlivé snímky videa. Tyto snímky jsou pak spojeny do plynulého videa, které může zobrazovat jakýkoliv scénář, od jednoduchých krajin až po složité scény s postavami v pohybu. Díky neustálému zlepšování a učení na obrovských množstvích dat se Gen-3 stále zlepšuje v přesnosti a realističnosti svých výstupů.

Runway, která je veřejně dostupná, jsem samozřejmě musel vyzkoušet, mrkněte na dvě ukázky videí vygenerovaných z jedné fotografie:

Runway je k dispozi zde.

Sora: Personalizace a kreativita na dosah ruky

Dalším fascinujícím příkladem generativní umělé inteligence je Sora od OpenAI. Tento nástroj je navržen tak, aby umožnil uživatelům vytvářet personalizované animace a videa bez nutnosti jakékoliv technické znalosti. Sora je intuitivní a přístupná, což znamená, že kdokoliv, od amatérů po profesionály, může snadno vytvářet obsah, který dříve vyžadoval tým odborníků.

Sora kombinuje jednoduchost použití s mocnými generativními algoritmy, které umožňují vytvářet videa, která vypadají profesionálně a jsou plná detailů. Tento nástroj je ideální pro kreativní jedince, kteří chtějí experimentovat s vizuálním obsahem a posunout hranice své kreativity.

Soru najdete zde.

Budoucnost: Realita a fikce v jednom obraze

S pokrokem těchto technologií se blížíme bodu, kdy bude prakticky nemožné rozeznat, zda je video skutečné, nebo generované umělou inteligencí. Generativní modely, jako je Runway Gen-3 a Sora, už nyní vytvářejí videa, která jsou tak detailní a realistická, že dokážou oklamat i ty nejzkušenější oči.

To s sebou samozřejmě přináší i nové výzvy, zejména v oblasti etiky a pravdivosti informací. Jakmile bude možné jednoduše vytvořit falešné video, bude nezbytné vyvinout nové metody, jak ověřit pravost vizuálních materiálů. Tento technologický pokrok přináší jak vzrušující možnosti, tak i rizika, kterým budeme muset čelit v blízké budoucnosti.

Generativní umělá inteligence není jen budoucností, ale už současností. A nástroje jako Runway Gen-3 a Sora nám ukazují, jak daleko jsme se již dostali. Jsem zvědav, jak rychle zaplaví internet generovaná videa všeho druhu a začnou stírat rozdíly mezi realitou a fikcí. 

Zobrazení: 244
Hodnocení článku:
Hodnocení: 5 z 5. Celkem 1 hlasů