Nahradí humanoidní roboti učitele tělocviku?

Kategorie: Blog Zveřejněno: čtvrtek 16. květen 2019 Napsal Kamil Kopecký

Ne každé dítě zbožňuje tělesnou výchovu a každý z nás si možná ještě vzpomene na nudné rozcvičky plné dřepů, stojů spatných a spojných, jednonož i obounož, výponů, přísunů, přinožení, posunů a přenosů, výkroků a úkroků, předpažení, vzpažení, upažení, připažení a kdejakých dalších pohybů, které muselo dítě překonat, aby se dostalo ke kýženému fotballu, basketballu či jinému sportu. Příchod moderních technologií nám nabídl celou řadu možností, jak nudnější části tělesné výchovy, na které se často netěší ani sám tělocvikář, obohatit o zajímavé prvky. Ohromný tento potenciál pak nabízejí především humanoidní roboti.


V Digidoupěti pracujeme s humanoidním robotem Alpha 1S od firmy Ubtech, který je vybaven 16 servomotory, které mu umožňují velmi realistické pohyby. Zapomeňme na mýty o trhané robotické chůzi a pohybech, vše je plynulé, rychlé a svižné. Robot se ovládá prostřednictvím mobilní aplikace, která umožňuje robota programovat (tj. vytvářet sady pohybů) a která obsahuje celou řadu předdefinovaných pohybových sekvencí doprovázených hudbou. Robot je ozvučen, tj. dokáže se současně pohybovat a současně přehrávat hudbu. Robota lze propojit i s běžným počítačem, prostřednictvím kterého můžeme robota velmi dobře programovat. Robota lze samozřejmě také ovládat v reálném čase.



Humanoidní robot dokáže velmi dobře obohatit úvodní zahřívací části hodiny tělesné výchovy, ale můžeme ho využít ke cvičení třeba i doma. Robot však také rozvíjí představivost, technické myšlení… a mimo jiné trpělivost při programování. Ačkoli je Alpha na výuku tělesné výchovy výborný, učitele nenahradí - neumí totiž zajistit bezpečnost dětí při hodině, nezapíše do Knihy úrazů, nepofouká žákům či žákyním bolístky, neošetří odřeniny, neochrání vás při vybíjené, neumí vybrat omluvenky a nezavolá rodičům, protože nás bolí nožičky. Přesto je to výborný aktivizační nástroj umožňující zvýšit motivaci a zájem dětí o tělesnou výchovu a přirozenou cestou je přimět k pohybu… a když se hýbe, je prostě roztomilý!

(Publikováno: Digidoupě.cz)

Zobrazení: 1579